10 bylin, které pomáhají vašemu tělu v čaji

Věděli jste, že pití čaje může také pomoci vašemu tělu? Věděli jste také, že existují bylinky, které mohou pomoci s určitými tělesnými funkcemi? Přínosů pití čaje je celá řada. Ale věděli jste, že některé druhy čajů mohou vašemu tělu skutečně pomoci? Ano, správné druhy bylinných čajů, jako je zázvor, máta a mnoho dalších, mají vlastnosti, které pomáhají při různých tělesných funkcích. Pokud tedy uvažujete o tom, že byste přešli z kávy na bylinné čaje, protože jste slyšeli, že jsou pro vás dobré, pak čtěte dále! V tomto článku se podíváme na deset bylinek, které lze použít do směsi zeleného nebo černého čaje a dodat tak vašemu šálku více prospěšných látek.

Úvod do bylinných čajů

Pravděpodobně jste si všimli hojného množství bylinných čajů ve vašem supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou. Co přesně tyto čaje jsou? Bylinné čaje se vyrábějí z listů, květů, plodů a/nebo kořenů různých léčivých rostlin. Mezi nejčastěji používané byliny v čajových směsích patří černý pepř, heřmánek, zázvor, máta a rozmarýn. Neobsahují kofein, mají lahodnou chuť a jsou velmi levné. Bylinné čaje se mohou užívat teplé nebo studené, v závislosti na druhu použitých bylin. Některé bylinné čaje lze podávat i dětem, zejména pokud jsou vyrobeny s přírodními sladidly.

Výhody pití čaje

Kromě dobré chuti má pití čaje mnoho výhod, a to jak pro vaše tělo, tak pro vaši mysl! Bylinné čaje jsou stejně dobré jako běžný černý čaj, v mnoha případech dokonce lepší! Přirozeně neobsahují kofein, obsahují méně cukru než běžné čaje a jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou pro vaše tělo skvělé. Co se týče mysli, pití čaje může pomoci snížit hladinu stresu, zlepšit náladu a duševní jasnost. A bylinné směsi mohou být v těchto věcech ještě lepší ve srovnání se standardními černými čajovými směsmi. Zde jsou některé z dalších výhod pití čaje: - Pomáhá snižovat krevní tlak - Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu - Pomáhá předcházet mrtvici a infarktu - Pomáhá předcházet některým druhům rakoviny - Pomáhá předcházet cukrovce 2. typu - Pomáhá předcházet neurologickým onemocněním - Pomáhá předcházet osteoporóze - Pomáhá předcházet zubnímu kazu - Pomáhá regulovat metabolismus - Pomáhá regulovat metabolismus pomáhá regulovat chuť k jídlu - pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi - pomáhá regulovat hladinu energie - pomáhá regulovat spánek - pomáhá regulovat hladinu stresu - pomáhá podporovat imunitní systém - pomáhá podporovat nervový systém - pomáhá podporovat dýchací systém - pomáhá podporovat trávicí systém

Zázvorový čaj: pomáhá při trávení

Zázvorový čaj může pomoci při poruchách trávení, pálení žáhy a nevolnosti. Má protizánětlivé účinky a je vhodný také pro lidi trpící artritidou a bolestmi kloubů. Zázvorový čaj může také pomoci při nevolnosti, ranní nevolnosti a migréně. Zázvor se v čajích používá již tisíce let. Předpokládá se, že první lidé, kteří zázvor žvýkali a polykali, byli Číňané. Ti zjistili, že pomáhá při nevolnosti a zvracení. Evropané však zjistili, že zázvorový čaj není jen na nevolnost, ale také na zažívací potíže a další trávicí problémy. Zázvor pochází z léčivé rostliny, která se pěstuje v mnoha tropických a subtropických oblastech, například na Jamajce, v Indii, Jižní Americe, na Filipínách a v Karibiku. Zázvorový čaj je jedním z nejjednodušších čajů, které si můžete připravit doma. Stačí louhovat čerstvý kořen zázvoru asi 10 minut ve vroucí vodě a vychutnat si ho!

Máta peprná: Podporuje svaly

Čaj z máty peprné je nejznámější pro svou schopnost uvolňovat svaly a zklidňovat napětí. Může být obzvláště vhodný pro lidi, kteří trpí bolestmi hlavy a/nebo migrénami. Mátový čaj je také známý tím, že zlepšuje trávení. Mátový čaj je vhodný pro váš trávicí systém, protože stimuluje tok slin i žaludečních šťáv, což usnadňuje trávení potravy. Nedoporučuje se lidem, kteří trpí gastroezofageální refluxní chorobou (GERD) nebo jinými žaludečními problémy. Může se také používat ke zmírnění žaludečních potíží u dětí. Nejlepší doba pro pití mátového čaje je po jídle. Pomáhá také při bolestech hlavy, když si na čelo přiložíte teplé plátno a vypijete šálek mátového čaje.

Rozmarýn: podporuje mozek a nervy

Rozmarýn je skvělý čaj pro posílení mozku a podporu nervového systému. Může také pomoci při bolestech hlavy a zlepšení paměti. Rozmarýn je také vhodný pro regulaci krevního tlaku. Rozmarýn je považován za skvělé mozkové tonikum, které zlepšuje vaši duševní jasnost a soustředění. Ve studiích bylo prokázáno, že zlepšuje rychlost řešení některých typů hádanek až o 30 %! Nejlepších výsledků dosáhnete, když vypijete šálek rozmarýnového čaje hodinu před tím, než se pustíte do řešení psychicky náročného úkolu. Můžete ho také pít pravidelně, abyste zlepšili svou duševní jasnost a soustředění obecně.

Závěr

Je sice pravda, že rozmarýnový čaj pochází z rostlin, ale technicky vzato se nejedná o bylinný čaj. Bylinné čaje se vyrábějí z listů, květů, plodů a/nebo kořenů různých léčivých rostlin. Bylinné čaje neobsahují kofein, mají lahodnou chuť a jsou velmi levné. Mohou se užívat teplé nebo studené, v závislosti na druhu použitých bylin. Bylinné čaje mají mnoho výhod pro vaše tělo i mysl. Přirozeně neobsahují kofein, obsahují méně cukru než běžné čaje a jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou pro vaše tělo skvělé. Co se týče mysli, pití čaje může pomoci snížit hladinu stresu, zlepšit náladu a duševní jasnost. Může vám také pomoci regulovat krevní tlak a podpořit váš trávicí systém!